fa
Nieuwe privacyregelgeving
12 / 04 2018

Nieuwe privacyregelgeving: wat betekent dit voor jouw website?

Op 25 mei 2018 gaat de nieuwe privacywet (AVG) van kracht. Vanaf dan gelden voor heel Europa dezelfde privacyregels. Zij hebben als doel de rechten van de consument, dus ook bezoekers van websites, te beschermen. Heb je een webshop? Een website met een contactformulier? Of maakt je site gebruik van statistieken? Dan moet je aan de privacywet voldoen. Houd in ieder geval rekening met de volgende regels:

  • Bezoekers moeten geïnformeerd worden voordat je hun persoonsgegevens verzamelt. Denk hierbij aan naam, e-mailadres, locatiedata, IP-adressen en adresgegevens.
  • Bezoekers moeten toestemming geven voordat je hun gegevens verzamelt. Denk aan een akkoord op de cookie-melding of een extra vinkje om aan te melden op de nieuwsbrief.
  • Bezoekers moeten de toestemming  ook weer kunnen intrekken. Bijvoorbeeld door zich uit te schrijven voor een nieuwsbrief. Gegevens moeten ook herzien of verwijderd kunnen worden.

Hoe maak je je site AVG-proof?

De nieuwe privacywetgeving is er eentje om serieus te nemen. Voldoe je niet aan de regels, dan kun je een forse boete krijgen. Om je website AVG-proof te maken, moet je met veel dingen rekening houden. De belangrijkste stappen zijn:

  1. Breng in beeld welke persoonsgegevens in omloop zijn. Dit zijn alle persoonsgegevens die via de website verworven zijn, maar ook via e-mail en e-mailmarketing.
  2. Zorg dat de verworven gegevens veilig zijn. Bijvoorbeeld met een SSL-certificaat of juiste cookiemelding.
  3. Verantwoord de veiligheid van de gegevens.

Wil je meer weten over de toepassing van AVG op jouw website? Bel Peter op 085 273 64 80  voor een vrijblijvende check en gesprek. Of stuur een e-mail naar peter@crob.nl.

Beveilig je site met een SSL-certificaat

Met een SSL-certificaat maak je je site een stuk veiliger. SSL staat voor Secure Sockets Layer. Dit betekent dat er een beveiligde laag geplaatst wordt tussen de server (van jouw website) en de internetbrowser (zoals Chrome of Internet Explorer). Gegevens zoals wachtwoorden, creditcardnummers en persoonsgegevens kunnen hierdoor veilig gebruikt worden.

Hoe weet je of je een SSL-certificaat hebt?

  • De URL van je website begint met ‘HTTPS://’.  Je kunt dit controleren in de adresbalk van de internetbrowser.
  • Er wordt een slotje getoond in de adresbalk van je internetbrowser. Dit slotje geeft aan dat het SSL-certificaat actief is.

Nog geen SSL-certificaat?

Vraag deze direct aan bij CROB! Bel Peter op 085 273 64 80 of stuur een e-mail naar peter@crob.nl.

Laat je website controleren op juist gebruik van cookies en statistieken

In het kader van de nieuwe privacywet controleert de Autoriteit Persoonsgegevens op het juiste gebruik van cookies en statistieken. Een cookie is een klein tekstbestand dat tijdens een websitebezoek op je computer, tablet of smartphone wordt geplaatst. In dit tekstbestand wordt informatie opgeslagen. Deze informatie wordt bij een later bezoek weer herkend door deze website. Soms kan ook een andere website een cookie lezen en er informatie in opslaan.

Er zijn verschillende soorten cookies:

  • Cookies die ervoor zorgen dat de website goed functioneert.
  • Cookies die handig zijn voor de bezoeker. Bijvoorbeeld omdat hij onthoudt in welke taal je de website wilt lezen.
  • Cookies die bijhouden wat je op internet doet. Bijvoorbeeld naar welke pagina's je hebt gekeken.

Maakt je site gebruik van cookies? Dan moet je dit melden aan je bezoeker en om akkoord vragen.

Gebruikt jouw site Google Analytics?

Ook dan zijn er cookies actief. Je mag deze cookies toepassen zonder toestemming van de bezoeker. Wél moet je de bezoeker op de juiste manier informeren. Je moet vertellen waarom en hoe je het gedrag van de bezoeker monitort.

Stappenplan

Google Analytics voldoet niet standaard aan de nieuwe privacywetgeving. De instellingen moeten op de juiste manier geplaatst worden. CROB heeft hiervoor een stappenplan ontwikkeld. Ook zorgen we ervoor dat de bezoeker op de juiste manier geïnformeerd wordt.

Meer weten of je site AVG-proof maken?

Bel Peter op 085 273 64 80 of stuur een e-mail naar peter@crob.nl.

Bij co-creatie creëer je weer samen

Movember: It`s Bro Time!

Deel deze blog via: