Custom made webshop voor Meerman

Voor Technisch Handelsbureau Meerman Jr. ontwikkelden we een website en custom made webshop. Met Scrum maakten we dit omvangrijke ontwikkeltraject efficiënt en overzichtelijk.

Verkenning

“Kunnen jullie iets programmeren waardoor wij vanuit ons CRM-systeem productfolders kunnen genereren?” Deze vraag legde Technisch Handelsbureau Meerman Jr. in 2018 bij ons neer. Dit was het startpunt van een mooi en uitdagend samenwerkingstraject, dat begon met het achterhalen van de ‘vraag achter de vraag’. Daaruit bleek dat het voor Meerman lastig was de productcatalogus up-to-date te houden. Deze was namelijk niet gekoppeld aan het CRM-systeem. Samen met Meerman besloten we dit ‘probleem’ in de basis aan te pakken.

Project start up

Een goed begin is het halve werk. We zetten een scrum-meeting op om de exacte behoefte van Meerman boven water te krijgen. Die bleek tweeledig: er moest een  nieuwe website komen en vervolgens, daaraan gekoppeld, een nieuwe webshop. We ontwikkelden beide producten met de Scrum-methode. In korte sprints van twee tot drie weken rondden we steeds een stukje van het geheel af. Zo hielden we het ontwikkelproces onder controle en konden we – waar nodig – tijdig bijsturen. Ook Meerman had veel meer invloed op het proces.

"Door de inzet van Scrum kon de klant zelf sturing geven aan het proces. De samenwerking tussen ons development-team en Meerman verliep hierdoor optimaal."

Robert van Dijk | Front-end developer

Onderzoek & analyse

We gaan niet over één nacht ijs. We onderzochten de sterke punten van een aantal bekende online stores en webshops, om antwoord te krijgen op de vraag: ‘Wat maakt een goede webshop?’ We letten onder meer op de structuur en indeling van de pagina’s, maar keken ook naar URL-structuren en de nieuwste technieken die worden ingezet door goede webshops. Deze ‘best practices’ vertaalden we naar maatwerk toepassingen voor de webshop van Meerman.

Onze oplossing

In één sprint ontwikkelden we de website, bestaande uit nieuwe teksten, een moderne vormgeving en programmeerwerk op maat. De webshop realiseerden we in drie sprints:

In de eerste sprint richtten we ons op de achterkant van de webshop. Het was niet mogelijk om een directe koppeling te maken tussen het CRM-systeem en de webshop. Daarom zorgden we er eerst voor dat de gegevens die in het CRM-systeem staan, geëxporteerd kunnen worden naar een centrale database: het CMS van de webshop. Met één druk op de knop worden de producten, prijzen en voorraadgegevens vanuit het CRM-systeem in het CMS getoond. Het CMS is volledig custom made ontwikkeld voor Meerman en biedt meer mogelijkheden dan het CRM-systeem. Zo kan Meerman in het CMS nog veel meer eigenschappen, foto’s en extra informatie aan producten toevoegen.

In de tweede sprint startten we met de voorkant van de webshop. We maakten de designs voor de homepage en de pagina met het productenoverzicht. De producten die al in het CMS stonden, waren vanaf dat moment zichtbaar op de overzichtspagina. Zo kon Meerman zien hoe de producten vanuit het CMS op de overzichtspagina weergegeven worden. Een mooi voorbeeld van onze samenwerking in deze sprint: terwijl wij de pagina’s maakten, zette Meerman alle productfoto’s in het CMS.

Na oplevering van de homepage en overzichtspagina ontwikkelden we de productdetailpagina. Dit is de pagina waar je op terechtkomt als je een product aanklikt. In deze sprint maakten we ook de winkelmandfunctie en de betalingsmodule. Het CMS breidden we uit met de mogelijkheid om inzicht te krijgen in de bestellingen. Tot slot maakten we een bevestigingsmail in Meerman-stijl, die automatisch naar de klant gestuurd wordt. Meerman krijgt dan eveneens een mail met de bestelgegevens.

Het resultaat

Eind 2018 gingen de nieuwe website en webshop van Meerman live. De producten vormen samen een mooi geheel en voldoen aan alle wensen en eisen van nu. De website en webshop zijn uitstekend vindbaar en laden supersnel. En doordat de webshop custom made is, sluit hij naadloos aan op de wensen en werkwijze van Meerman.

"Altijd een uitdagende opgave om een webshop op maat te maken, maar wel heel leuk om hieraan te mogen werken. Het is dan een mooie beloning om er een tevreden klant aan over te houden."

Kevin de Ruiter | Back-end developer

Toekomst

Met het CMS als centrale database heeft Meerman een mooi basisproduct in handen, waar ze in de toekomst van alles aan kunnen koppelen. Dat biedt ook crossmediale mogelijkheden. Denk aan het genereren van digitale productfolders vanuit het CMS, die automatisch naar een drukkerij gestuurd worden en als print naar de klant gaan.

Over Technisch Handelsbureau Meerman Jr.

Technisch Handelsbureau Meerman Jr. verkoopt machines en gereedschap voor onder meer kabelleggers, stratenmakers, wegenbouwers, hoveniers, gemeentes, aannemers en grondverzetbedrijven. Zij kunnen in de showroom en webshop terecht voor een keur aan specialistische producten. Meerman biedt ook verhuur van materieel, reparatie en onderhoud, service op locatie en BMWT-keuringen.

Bekijk het resultaat

Klant

Meerman Jr.

Branche

Detailhandel

Soort werk

Website

Datum

20-02-2019

Terug naar onze cases